Mára felmérések, orvostudományi tények bizonyítják (valamint a Egészségügyi Világszervezet (WHO) kifejezetten javasolja is), hogy éppen azok az ételek, amelyeket egészségesen is fogyasztunk, éppúgy alkalmasak a hasmenéses megbetegedésben szenvedő beteg kezelésére, mint az előbb említett „diétás” társaik.
Mit együnk és igyunk hasmenés esetén?
- Fontos a folyadékpótlás, sőt, a kiszáradás megelőzése végett gyakrabban is, mint az átlagos hétköznapokban. Fontos ugyanakkor, hogy kerülendő a szénsavas, cukrozott italok, magas cukortartalmú gyümölcslevek, a koffein tartalmú italok.
- Fontos az elegendő makro-és mikrotápanyagok: azaz a vitaminok, ásványi anyagok, élelmi rostok, illetve a szénhidrát, fehérje, zsír fogyasztása.
- Az emésztőrendszer megterhelésének mellőzése érdekében kerülendők a zsíros, fűszeres ételek.
- A betegség alatti étrendbe javasolt ugyanakkor a hús, hal, tojás, illetve kálium tartalmuk miatt a banán, főtt burgonya beillesztése.
Amennyiben a panaszai 1-2 napon belül nem múlnak, érdemes szakorvoshoz fordulni. Gasztroenteorológiai szakrendelésünk hasmenéses megbetegedések esetén is várja a gyógyulni vágyókat, keressék kiváló szakembereinket az ismert elérhetőségeken.