Az első konzultáció menete:
- Dietetikai/táplálkozással kapcsolatos diagnózis felállítása
- Táplálkozási anamnézis felvétele, vagyis a dietetikus részletesen kikérdezi a pácienst (kórelőzmények, aktuális panaszok, tünetek, laborleletek, az étkezési és életmódbeli szokások);
- Antropometriai vizsgálatok (testmagasság, testtömeg mérése, testösszetétel meghatározása – testzsír%, zsigeri zsír, izom%);
- A terápia céljának meghatározása;
- Táplálkozási/táplálási terv felállítása;
- A dietetikai szempontok integrálása az egyén étrendjébe, életmódjába, a szóbeli tanácsok és gyakorlati instrukciók mellett, írott tájékoztató anyagok átadása.
A kontroll konzultációk menete:
- Az aktuális állapot értékelése;
- Kontroll kérdések;
- Az étrend felülvizsgálata, az étrendi napló elemzése;
- Felmerült kérdések megválaszolása; felmerülő nehézségek megbeszélése.
- A betegség, panasz jellegéből adódóan szükség lehet orvosi konzultációra, további vizsgálatokra, valamint a diéta módosítására, finomítására is.
- Kontroll lehetősége a kitűzött cél eléréséig.
A dietoterápia hosszútávú eredményességének alapja a dietetikussal történő aktív együttműködés. Előfordulhatnak elakadások, amelyeken átsegít, kedvező változáskor pedig ösztönző lehet, ha a dietetikus végigvezeti a pácienst a célja felé vezető úton.
Mikor érdemes dietetikushoz fordulni?
Preventív és terápiás céllal, az étrendi tanácsok lehetnek:
- életkorok szerint, pl. csecsemőkorban hozzátáplálás, kisdedek (1-3 éves), gyermekek és kamaszok (7-10, 11-14 és 15-18 éves), aktív felnőttek (19-69 éves) és idős korúak (69 év felettiek) számára;
- élethelyzetek szerint, pl. várandósság, szoptatás, vizsgaidőszak és egyéb stresszes időszak, szabadidős vagy aktív sportolók számára – akár kiscsoportokban is;
- rövid-, ill. hosszútávú diéták, pl. hasmenéses, székrekedéses, lábadozás, műtét előtt/utáni állapotokban, ill. túlsúly, elhízás, alultápláltság – egyéni tanácsadás;
- preventív (megelőző) diéták (pl. csontritkulás megelőzésére, immunrendszer erősítésére, testtömeg-kontroll) – egyéni, ill. csoportos tanácsadás;
- krónikus betegségekhez, pl. szív- és érrendszeri, allergiás, emésztőrendszeri betegségekhez, cukorbetegséghez kapcsolódó, a tüneteket enyhítő, a panaszmentes időszakot meghosszabbító, a szövődmények kialakulását késleltető diéták – egyéni, ill. csoportos tanácsadás;
- alternatív táplálkozási szokásokat (különböző vegetarianus irányzatot, divatdiétákat) követők számára – akár kiscsoportokban is.